Laatste nieuws


Hier vindt u het laatste nieuws van onze school

 
Datum
Inhoud
17-09-2018
De Comeniusschool op TV!

https://www.npostart.nl/POMS_AT_13091046

http://<iframe src="https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/518717/?no_cache=1" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Via bovenstaande links kunt u de uitzending terugkijken!


Het nieuwe schooljaar is begonnen en schoolfotografen draaien overuren. De website van school opvrolijken met leuke klassenfoto’s zit er niet zomaar meer in. Met de invoering in mei van de nieuwe privacywet AVG mogen scholen gegevens van leerlingen niet zonder toestemming van betrokkenen delen. De onduidelijkheid onder schooldirecties over wat wel en niet meer mag is nog altijd groot. “Sommige scholen zijn goed op weg, andere schieten in de overdrive”, merkt Job Vos van Kennisnet.

Wat als een groepje leerlingen op het schoolplein na schooltijd filmpjes van elkaar mailen en naar elkaar appen? Is school dan nog verantwoordelijk voor hun privacy? Mogen foto’s van klassenuitjes worden uitgewisseld? Mag een leerlingvolgsysteem naar een mentor worden gestuurd, zonder toestemming? Kennisnet, de organisatie die scholen helpt met hun ict-vraagstukken, krijgt veel van dergelijke vragen, net als de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG die in mei 2018 van kracht is gegaan, mag je niet zomaar privé-gegevens delen zonder expliciete toestemming van diegene. Bij kinderen onder de 16 jaar zijn het ouders die daarover beslissen.

‘Scholen mogen wel wat harder lopen’

De helft van alle scholen is goed op weg om de nieuwe privacywet toe te passen, is de schatting van Job Vos van Kennisnet, die scholen helpt met ICT“De andere helft worstelt nog, met het vinden van middelen, mankracht en timing om de privacywet uit te voeren. Een kwart van de scholen mag wel wat harder lopen.” Binnenkort komt Kennisnet met een modelcontract voor scholen en de partijen waarmee zij werken, om het scholen iets makkelijker te maken.

Directeur Hanneke Vermunt van de Comeniusschool in Zeist houdt het hoofd koel als het gaat om de nieuwe privacywet, al levert het haar school wel veel extra werk op. “In de aanloop van de wet hebben we veel werk gehad in het uitzoeken van: ‘hoe gaan we het aanpakken, wat is ons beleid, wie hebben we daarvoor nodig?" zegt de directeur.

Binnenkort organiseert de school startavonden met ouders en zullen ze de privacywet uitvoerig bespreken. Waar nodig worden alvast toestemmingsformulieren voor het delen van persoonsgegevens onder de neuzen geschoven.

Eén ouder kan video blokkeren

Schoolfotografen merken ook de gevolgen van de wet. Klassenfoto’s mogen niet meer zomaar op de website van school worden geplaatst; er moet eerst toestemming van alle ouders komen. “Sommige scholen schieten in de overdrive”, zegt Job Vos van Kennisnet. “Die verwijderen bijvoorbeeld alle foto’s van hun site, terwijl dat voor foto’s van vóór de invoering van de nieuwe privacywet helemaal niet nodig is - tenzij iemand al bezwaar tegen publicatie heeft gemaakt.”

Werken met unieke codes

De fotografen van Sgoolfotografie werken op een paar honderd scholen en zijn een van de grotere spelers op de markt. Ook zij voelen de onzekerheid bij scholen, vertelt Corwin Winkelman. “Die gaat soms zo ver dat bijvoorbeeld leerlingenlijsten niet worden meegegeven. Of dat deze wel mee mogen op een usb-stick, maar niet via e-mail mogen worden verstuurd. Terwijl beide manieren duidelijk niet heel veilig zijn.”

Daarom werken zijn fotografen al langere tijd met het systeem van codes. “De ouders ontvangen van ons, via de docent, voor elk kind een unieke code waarmee alleen zij toegang krijgen tot de foto’s van hun eigen kind. De school heeft geen toestemming van de ouders nodig, maar houdt er rekening mee als ouders expliciet geen toestemming geven voor het maken van individuele foto’s of groepsfoto’s.”

Inlogcode

Scholen hebben meer tijd nodig, ziet Job Vos van Kennisnet, omdat ze moeite hebben met de beschikbaarheid van mensen en middelen. Toch is het allemaal niet zo moeilijk, legt hij uit. “Er zijn bijvoorbeeld hele handige apps, waar scholen alle foto’s van hun schooluitjes op kunnen zetten. Een paar foto’s waarvoor toestemming is mogen dan best op de site zichtbaar zijn, maar de grote bulk zet je dan achter een decoder, waarbij ouders en leerkrachten bij kunnen als ze een inlogcode hebben.”

 
 
Top


07-09-2018
Twee feestvarkens!
news_item20180907171701.jpg
Vanmiddag hebben wij op het schoolplein meester Theo en juf Ingeborg in het zonnetje gezet. Meester Theo is 40 (!) jaar actief in het onderwijs en juf Ingeborg is vorige week op Texel getrouwd met haar Frans. We hebben ze toegezongen en ze kregen allebei een attentie van de school.
Wij zijn heel erg blij met deze fantastische lieve en betrokken collega's!
Top


02-09-2018
De 5 essenties van ons onderwijs
Tijdens de afgelopen studiedag heeft het team bronnendoeken gemaakt van de 5 essenties van de doorgaande lijn binnen het onderwijs op de Comeniusschool.
Deze staan op onderstaande foto en zijn (van links naar rechts en van boven naar beneden):
- Talent
- Sfeer en Klimaat
- Tradities en (buiten)schoolse activiteiten
- Rust en structuur
- Betrokkenheid en emotionele verbinding.

De schilderijen hangen in de hal naast het speellokaal. Kom ze vooral een keer bewonderen!

Top


20-03-2018
Kennismakingsochtenden nieuwe ouders
Wij organiseren voor nieuwe ouders een aantal kennismakingsochtenden per jaar. U bent dan van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de school en meer informatie in te winnen.
De ochtend duurt van 9:00 tot 11:00 uur en wij adviseren u jonge kinderen thuis te laten.

De kennismakingsochtenden in het schooljaar 2018-2019 zijn gepland op:
- dinsdag 25 september 2018
- woensdag 14 november 2018
- donderdag 31 januari 2019
- donderdag 21 maart 2019
- dinsdag 14 mei 2019
 U kunt zich daar voor opgeven d.m.v. het sturen van een email naar
administratie@comeniusschool.info

Heeft u zich opgegeven en komt u toch niet? Dan horen wij dat graag!
 
Top